A szőllőben benne kell lakni!

A szőllőben benne kell lakni!

- hangzott el a fellebbezhetetlen kijelentés a múlt század első felében, valahol az Alföldön, Hajdúböszörményben egy parasztember szájából. Ne becsüljük le az alföldi ember elkötelezettségét se a szőlővel kapcsolatban,  se tudományát a borról!
Mit találunk manapság egy kertben Bodaszőlőn?
Például a pajtát, amely ma már kőház, meghosszabbításában a homokba ásott pincét, ( beton födémmel, rajta igazi pajtával – benne a prés, kádak, szerszámok, és egyebek ). A pincében hordókat – a fotón majd százéves ászokfán. Nem találkoztam még olyan kertségi szőlőművelővel, akinek csak egyfajta bora lenne. Mindenki készít fehéret is, vöröset is. A pincefalába mélyítve polcokat – itt ajándék borokkal, pezsgőkkel – javasoltam a fektetve tárolást a gazdának.
Néhol kertészeti különlegességekre is lelhetünk – jelesül óriás szőlőlugasra egri medocból nevelve.

http://www.bortekatv.hu/video/orias_szolo_lugas_lovas_lajos.flv

( A filmen Lovas Lajos nádudvari  születésű nótaénekes felvétele hallatszik. )

A lugas árnyékával, a levelei között susogó szellőkkel szolgál a hétköznapokon és a családi eseményeken.
Debreceniek is próbálkoznak a kiskertjeikben borászkodni – váltakozó sikerrel. Ezen a  környékén ismert a Kondorosi EzerRossz, a Homokkerti Nerángass, vagy a Nyulasi Rettenetes ( fehér és vörös változatban egyaránt ) – ezek jóravaló városi, iparos emberek borai. A váltakozó siker is azt bizonyítja, hogy a szőlőben valóban benne kellene lakni, hogy évről évre jó minőségű borokat tudjon a gazda varázsolni bogyóiból.
Azért a debreceniek is ittak/isznak jó bort. Erre már Csokonai verse is bizonyíték – Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz verse  napjainkban még rockzenészeket is megihletet.  A SENSUS zenekar számát a bortekatv. videóin is  hallhatjuk. )
Ez is a magyar pincevalóság!

Barátsággal

Mondd el mit gondolsz!

Add video comment