embed embed share link link comment comment
Video befoglalása close
Oszd meg ezt a videót! close
bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark
embed próba
Kérlek, szavazz! Tetszik? embed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
Cimkék ehhez a videohoz tags
rate rate tags tags related related lights lights

Egri Bikavér

Egri Bikavér – az áldott házasítás

Bortársak gulyásban, borban és … házasságban!
Ha gulyáslevesemhez Bikavért választok, akkor telitalálat, mert a Bikavér 3 in 1! Jobb helyeken – Egerben – akár 4 in 1 (!) – olvashatom a magyar bortörvényben, bár a szöveg szárazsága közelébe sem jön tárgyának szívet-lelket melengető-egyengető valóságához. Mert a Bikavér cuvée a javából, azaz házasítás – ha kedvelik az istenek a borászt, akkor áldott házasítás!
Milyen szőlőből készíthető?
Sorolom mind a tízet: kadarka – fűszeres zamatot, kékfrankos – finom csersavat,  medoc noir – mélyvörös szint, cabernet ( sauvignon és franc ) – finom illatot és zamatot , merlot – tüzességet ad a bornak és portugiser, pinot noir, zweigelt, blauburger.
A titok pedig az arányokban van, mint a házasságban. Tóth Ferencre ( régi borász és házasember Egerből – Egri Borvár ), aki már 16 évesen is Bikavért készített, nyugodtan rábízhatjuk magunkat. Borait beszerezhetjük karosszékből is a www.borteka.hu oldalon is.
Barátsággal
Trostel ‘Vigasz’ Péter ( WSET bortanácsadó )

PS:

”Előállításakor a különböző szőlőfajtákból készített borokat házasítják. Régebben a kadarka egyik nemes változata, a lúdtalpú adta az alapot, ezt házasították az oportó, a cabernet és néha a merlot fajták borával. Sőt: a kis mennyiségben termelt ottonel muskotály illatos borát is felhasználták.

A ma érvényben lévő Egri Bikavér Szabályzat szerint az Egri Bikavér olyan borházasítás, amelynek nem lehet fajtajellege. Készítéséhez a következő szőlőfajták boraiból kell minimum hármat felhasználni: kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser (régebben kékoportó), pinot noir, blauburger, kékmedoc és zweigelt. A bikavér borokat az előírásnak megfelelően legalább egy évig kell fahordóban érlelni.

A 2002-es évjárat óta egy új minőségi kategória is létezik: az Egri Bikavér Superior. Ezt a bort a fent említett 10 szőlőfajtából legalább négynek a borát házasítva kell elkészíteni. Csak a szüret utáni második évben hozható forgalomba.

Általában vad- és marhahúsból készült, fűszeres ételekhez ajánlják, 16-18 °C hőmérsékleten való fogyasztásra.” ( Forrás: Wikipedia )

2 hozzászólás to “Egri Bikavér”

 1. látogató szerint:

  Tóth Ferenc borai rettenetesek.
  Te meg igyál csak csersavat, ha szerinted finom.

 2. esommelierHU szerint:

  Kedves Névtelen!
  “Hidd el édes fiam az a jó bor, ami neked ízlik!” ( Öreg pincegazda – Tokaj, múlt század 70-es évek )
  Barátsággal
  PS: Csersav?! Keressem a fehérborokban is!? Egri Leányka, Tramini!

Mondd el mit gondolsz!

Add video comment